خانه » کدام متد خیاطی بهتره؟ بررسی متدها یا روش های مختلف خیاطی

کدام متد خیاطی بهتره؟ بررسی متدها یا روش های مختلف خیاطی

توسط مدیر سایت
متدها

خیاطی از زمان قدیم مورد علاقه بسیاری از افراد بوده است و بسیاری از افراد دغدغه یادگیری صحیح آن را دارند. با توجه به این که روش های مختلفی برای یادگیری خیاطی وجود دارد و هر شخص یک روش را پیشنهاد میدهد ، سردرگمی علاقه مندان به یادگیری خیاطی را در پی داشته است. (مزایا و معایب متد مولر و متریک و دیگر متد ها در این مقاله ذکر شده است)

یکی از اساسی ترین سوالات برای کسانی که میخواهند تازه شروع به کار خیاطی بکنند این است که کدام متد یا روش خیاطی را یاد بگیرند و این متدها چه تفاوت هایی با هم دارند.

روش های خیاطی مختلفی در ایران و جهان برای الگوکشی و خیاطی وجود دارد مانند گرلاوین، متریک، مولر، ایتالیایی، فرانسوی ،abm ,…

متدهای خیاطی رایج فعلی در آموزشگاها و دانشگاههای ایران اکثرا مولر و متریک است.

متد گرلاوین نیز همچنان در تعدادی از آموزشگاهها تدریس میشود.

الگوکشی با تمام این متد ها خوب است اگر با دقت کافی انجام شود و نکات مهم گفته شده در آن رعایت شود . مهم ترین نکته در شروع خیاطی این است که مدرس شما تسلط کافی به آن متد را داشته باشد و تمام ایرادات و جزییات الگو کشی با آن را بشناسد وبه شما آموزش دهد ، هر چند در الگوکشی با متدهای مختلف تفاوت هایی وجود دارد و هرکدام مزایا و معایب خود را دارند که در باره آنها به طور کامل در پاراگراف های بعدی توضیح داده شده است.

برای دیدن ویدیو متدهای خیاطی در یوتیوب اینجا را کلیک کنید.

متدهای مختلف زیر را در اینجا مقایسه و بررسی میکنیم

متد گرلاوین

این متد از زمان های قدیم آموزش داده می شده است وهنوز هم بسیاری از خیاطان حرفه ای و قدیمی با این روش خیاطی میکنند . در این روش تمام قسمتهای بدن باید بسیار دقیق اندازه گرفته شوند مانند دور گردن ، کارور جلو و پشت، طول سرشانه، دور حلقه آستین و…، همچنین نکات ریز فراوانی در الگو کشی آن وجود دارد که باید رعایت شوند ، اما احتیاج به حساب کتاب زیادی ندارد.

در این متد بعد از اندازه گیری دقیق و الگو کشی کامل و برش پارچه ، لباس احتیاج به پرو گیری کامل دارد . با توجه به ایراداتی که در این روش وجود دارد در حال حاضر منسوخ شده به حساب میاید و کمتر کسی به دنبال یادگیری این روش است. فراموش نکنید که هنوز هم این متد در بعضی از آموزشگاهها تدریس میشود و طرفداران خود را دارد.

نمونه روش خیاطی گرلاوین

متد متریک

این روش توسط خیاطان انگلیسی برای دوخت لباس آقایان اختراع شد و بعد از مدتی هم مورد توجه خیاطان ایرانی قرار گرفت. لباسی که با متدِ متریک می ‌دوزید، بسیار ظریف و زیبا خواهد بود؛ در ضمن، الگوی متریک را با استفاده از جدول سایزبندی (36،38و..) نیز می ‌توانید انجام دهید. در این روش نیز احتیاج به یکسری محاسبات هست ولی محاسبات در متریک نسبت به مولر کمتر است. روش متریک نیز روش بسیار خوب و دقیقی است و در بسیاری از آموزشگاههای خیاطی آموزش داده میشود.

نمونه روش خیاطی متریک

متد مولر

این روش خیاطی برگرفته شده از یک روش آلمانی است که به متد مولر شناخته میشود. در واقع چون سایز بدن آلمانی ها و ایرانی ها به هم نزدیک است این متد چند سالی است که وارد ایران شده و در آموزشگاهها و دانشگاه ها تدریس می شود و بکار برده می شود. متد مولر با استفاده از 4 اندازه اصلی، قد کل اندام- دور سینه- دور کمرو دور باسن کشیده میشود و اندازه های دیگر با قرار دادن در جدول به دست می آید، در عین حال این الگو بسیار دقیق است. فراموش نکنید که در این روش اندازه گرفته شده نسبت به اندازه به دست آمده از فرمول ارجحیت دارد.

الگوی مولر برای دوخت لباسهای شب و عروس و در کل لباسهای فیت تن بسیار دقیق است و اگر کسی حوصله و وقت کافی دارد انتخاب این روش مناسب است .

از معایب متد مولر میتوان به محاسبات آن و گذاشتن وقت بیشتر برای الگو کشی اشاره کرد. برای رسم الگو نیز معمولا نیاز به وسایلی مانند کاغذ الگو، خط کش، اشل، پیستوله و ماشین حساب است.

این روش به دلیل رسم الگوهای مختلف در اول کار، دوختی بی نقص و دقیق را به شما در آخر کار تحویل میدهد که احتیاج کمتری به پرو لباس دارد. می توان گفت این روش یکی از به روزترین و دقیق ترین متدها برای خیاطی می باشد که به افراد با حوصله و منظم و دقیق پیشنهاد می شود.

نمونه روش خیاطی مولر

متد ایتالیایی

در این روش از کاغذ استفاده نمیشود و طرح مستقیم روی پارچه کشیده میشود، به همین دلیل برای مبتدیان پرریسک است و ممکن است باعث خراب شدن لباس گردد. در این متد اگر بخواهند با سایزبندی کار بکنند از الگوهای آماده استفاده میکنند . میتوان گفت در کل متد ایتالیایی مناسب خیاطان حرفه ای است.

روش ایتالیایی

متد ABM

در این متد فقط از الگوهای آماده استفاده میشود و برای کارهای تجاری و تیراژ بالا از این متد استفاده میکنند. در حقیقت این متد خیاطی صنعتی است.

یکی از مزایای این روش، سریع بودن آن است؛ به همین دلیل برای دوخت لباس در حجم بالا توصیه شده است. همچنین، استفاده از متد ABM منجر به کاهش مصرف پارچه و صرفه‌جویی اقتصادی نیز می‌شود.

در روش ABM همه‌ی الگوها به صورت آماده وجود دارند؛ فقط کافی است آن‌ها را روی پارچه قرار داده و مطابق با دستورات، برش بزنید. البته بهتر است به این موضوع توجه داشته باشید که لباس‌های دوخته شده به روش ABM ممکن است ظرافت‌ و دقت سایر روش ها را نداشته و از نظر سایزبندی نیز مشکلاتی داشته باشند. بنابراین اگر می‌خواهید یک لباس شیک مجلسی داشته باشید باید به دنبال سایر متدهای خیاطی باشید.

روش خیاطی آماده

سوالات رایج در مورد انتخاب متد یا روش خیاطی

متد متریک بهتر است یا مولر؟ (مزایا و معایب متد مولر و متریک)

متدهای متریک و مولر، از رایج‌ ترین متدهای خیاطی در ایران هستند که در دانشگاه‌ ها و آموزشگاه‌ ها تدریس می ‌شوند.
این دو روش از دقیق‌ ترین روش‌ های خیاطی به شمار می ‌روند و همان ‌طور که گفتیم، لباسی که با استفاده از این متدها دوخته می ‌شود، دقیق و متناسب با بدن است و نیاز کمی به پرو کردن خواهد داشت.
در هردو روش محاسبات و دقت و پیچیدگی در الگوکشی وجود دارد.
الگوکشی و محاسبات در متریک نسبت به مولر کمی ساده تر است ولی مولر دقیق تر و کامل تر. به طور کل هر چه شما وقت و دقت بیشتری برای کشیدن الگو و طراحی مدلتان بیشتر بگذارید،هنگام دوخت با مشکل کمتری مواجه خواهید شد.

بنابر این اگر شما حوصله و دقت و وقت کافی دارید انتخاب مولر بر متریک ارجح است و همچنین مولر متد به روز تری است و مخصوصا برای لباسهای فیت تن مانند شب و مجلسی الگوی دقیق تری خواهید داشت.

در هر صورت هر دو متد مولر و متریک عالی هستند و اگر شما آموزشها را مرحله به مرحله ببینید و الگوها را درسایز کامل بکشید و برای هر مدلی که آموزش می بینید، برش و دوخت انجام دهید و پرو کنید، بعد از اتمام دوره شما یک خیاط کامل هستید. سپس با تمرین الگوسازی بیشتر و دوختهای مختلف برای سایزهای متفاوت تجربه بیشتری کسب میکنید و به مرور تبدیل به یک خیاط حرفه ای میشوید.

روش خیاطی با متد مولر یا متریک

روش خیاطی بدون الگو خوبه؟

در این میان خیلی از افراد در مورد خیاطی بدون الگو سوال میکنند و فکر میکنند که این روش راحت تر وبدون اتلاف وقت است. شاید همه ما کسانی را بشناسیم که بدون الگو هم میتوانند خیاطی کنند و کار خوب ارائه بدهند ولی باید بدانید که اگر کسی بخواهد چنین روشی را درپیش بگیرد مطمئنا زمان و وقت بسیار بیشتری را باید برای یادگیری و تجربه کاری بر روی پارچه ها بگذارد و چه بسا پارچه های زیادی را خراب کند تا با تجربه چندین ساله بتواند خیاط خوبی شود.

بر خلاف متدهای اصولی خیاطی که تعداد دفعات پرو کم است، در بکارگیری خیاطی بدون الگو ، فرد بارها باید لباس را پرو کند.

اگر شما در خیاطی بدون الگو کاملا حرفه ای نشوید نمی توانید لباس هایی مانند کت و دامن یا لباس های مجلسی را بدوزید.

در آموزش خیاطی ساده و بدون الگو، امکان خراب شدن لباس و هدر رفتن پارچه بسیار زیادتر از روش های دیگر در آموزش خیاطی است.

پس برای یک مبتدی استفاده از یک متد الگوکشی لازم است. چون با انتخاب یک متد مناسب و دقت کافی، الگوی کاملی میکشد سپس با خیال راحت پارچه خود را برش میزند و نتیجه خوبی میگیرد.

در نظر داشته باشید که یک دوخت تمیز در اول کار موجب تشویق و تحسین اطرافیان میشود. در نتیجه اعتماد به نفس شما بالاتر می رود و با کسب تجربه های بیشتر خیاط حرفه ای میشوید.

روش خیاطی بدون الگو

آیا گرفتن مدرک برای خیاطی الزامی است؟

برای تبدیل شدن به یک خیاط حرفه ای، هیچ مدرک رسمی لازم نیست. ارائه یک کار تمیز و بدون نقص، خوش قول بودن و احترام به خواسته مشتری اصول جذب و اعتماد مشتری است.

در هر صورت اگر زمانی نیاز به مدرک نیز داشتید میتوانید از طریق فنی و حرفه ای اقدام کنید و بعد از طی مراحل، آزمون های تئوری و عملی را پشت سر بگذارید و مدرک بین المللی بگیرید.

آزمون خیاطی

برای خیاط شدن چقدر زمان لازم است؟

همه چیز بستگی به هدفتان دارد. اگر می‌خواهید فقط دوخت لباس‌های معمولی را یاد بگیرید شرکت در دوره نازکدوزی کافی است، که این دوره حدود 4 تا 6 ماه زمان می‌برد. بعد از حرفه ای شدن در این دوره میتوانید هرکدام از دوره های بعدی مانند ضخیم دوزی، بچه گانه ، عروس و … را با توجه به علاقه خود شرکت کنید و آموزش ببینید.

زمان خیاط شدن

چگونه یک خیاط حرفه ای شوم؟

برای اینکه خیاطی را به صورت تخصصی یاد بگیرید بهتر است با دقت و حوصله تمامی مراحل زیر را انجام دهید.

1- تهیه لوازم

1-1- چرخ خیاطی مناسب تهیه کنید.

تهیه یک چرخ خیاطی خوب و بدون ایراد بسیار مهم وضروری است. لازم نیست که چرخ خیاطی گرانقیمت تهیه کنید ولی اگر چرخی که میخرید نتواند دوخت خوب و قابل قبولی انجام دهد شما را در ابتدای راه خسته میکند.

در انتخاب خود دقت کنید که این چرخ بتواند تمام نیازهای شما را برطرف کند. روی پارچه های مختلف مانند حریر یا کشی یا کمی ضخیم مشکلی ایجاد نکند و همچنین دوخت زیگزاگ را هم انجام دهد. با یک خرید خوب دیگر نیاز به تعویض چرخ بعد از گذراندن دوره ندارید. هر چند اگر واقعا نمیتوانید هزینه کنید با همان چرخهای مشکی قدیمی هم میتوان شروع به کار کرد تا بعد از حرفه ای شدن ، چرخ خیاطی بهتری تهیه کنید.

در انتخاب هر نوع از این چرخها با دیگران مشورت کنید و از برند معتبر که لوازم آن در بازار موجود باشد خرید کنید و ترجیحا هنگام خرید چند نوع پارچه مانند کشی و حریر و معمولی همراه خود ببرید و انواع دوخت را بر روی آنها امتحان کنید.

1-2- لوازم مورد نیاز اولیه برای خیاطی را تهیه کنید.

برای دیدن ویدیو کامل لوازم مورد نیاز برای شروع خیاطی در یوتیوب اینجا را کلیک کنید.

لوازم خیاطی

2- گذراندن دوره های آموزشی

  • یکی از متدهای رایج مانند مولر یا متریک را انتخاب کنید.
  • با توجه به شرایط خود یکی از مکانهای آموزش را انتخاب کنید. این مکان میتواند آموزشگاه یا دانشگاه و یا حتی به صورت رایگان از فضای مجازی مانند یوتیوب یا اینستاگرام ، گوگل و یا غیره باشد.
  • آموزشها را به طور مرحله به مرحله کامل ببینید و جزوه نویسی کنید و نکات مهم آن را یادداشت نمایید.
  • الگوکشی ها را به طور کامل و با دقت انجام دهید و چند بار با سایز های مختلف تکرار و تمرین کنید.
  • بعد از یاد گیری هر مرحله، الگو و برش و دوخت آن مدل را حتما انجام دهید و ایرادات خود را برطرف کنید.
  • الگو و لباسها را در اندازه های کامل بدوزید. (بعضی از افراد برای صرفه جویی در پارچه مدلهای تمرینی را در سایزهای خیلی کوچک میدوزند که قابلیت پروگیری و رفع ایراد بر روی اندام شخص را ندارد این کار اشتباه است)
  • بعد از کشیدن الگو اندازه به دست آمده روی کاغذ را با اندازه های اصلی شخص چک کنید و سپس برش بزنید.
  • به جزئیات دوخت و مدل هر لباس دقت کافی داشته باشید.
  • هر نوع پارچه برای دوخت و برش قلق خاص خود را دارد پس به نکات دوخت هر پارچه دقت کنید و سپس برش بزنید.
  • هر درزی پس از دوخت باید اتوکشی شود. اگر تمام اتوکشی ها را برای آخر کار بگذارید نتیجه خوبی از کار نمی گیرید.
  • اگر مبتدی هستید به سراغ لباس ها و الگو کشی های سخت مانند عروس و ضخیم دوزی نروید چون پیچیدگی کار، شما را از خیاطی دلزده میکند.
  • سعی کنید در ابتدای کار از پارچه های خاص و یا حساس مانند پارچه کشی یا پارچه حریر یا سنگدوزی استفاده نکنید زیرا هر کدام روش دوخت خاص خود را دارند و کارتان را سخت میکند.
  • با پارچه های ساده تر و البته در حد قابل استفاده، تمرین زیاد داشته باشید و حوصله به خرج دهید.
  • علاقه و کار زیاد همراه با صبر و بردباری و البته نظم در کارها مهمترین عامل پیشرفت در برش و دوخت تخصصی لباس میباشد.
کلاس خیاطی
2 دیدگاه‌ها
3

You may also like

2 دیدگاه‌ها

شهاب نوامبر 20, 2022 - 7:32 ب.ظ

مطلب خیلی کاملی بود. دست مریزاد

پاسخ
مصی نوامبر 24, 2023 - 6:53 ب.ظ

مطالب کاربردی بود ممنون از آگاهی بخشیتون

پاسخ

Leave a Comment